Policy åldersintegrering

Policy åldersintegrering (Hospitering)

Bakgrund

I Nässjö FF förespråkar vi försiktig åldersintegrering som ett verktyg i spelarutbildningen från och med 10 år. Genom att erbjuda spelare att vid enstaka tillfällen spela match med sina äldre kamrater ges möjlighet till utveckling i mer utmanande miljö för enskilda spelare.

Det är alltid det äldre laget som erbjuder plats i kommande match men det är alltid det yngre lagets ledare som avgör vem eller vilka spelare som får matcherbjudandet. Från och med 13 år kan åldersintegration även användas vid träningar där t.ex ett par spelare erbjuds plats på det äldre lagets träningar under en begränsad period.

Riktlinjer.

1) Alltid i rätt åldersgrupp

I Nässjö FF spelar alla i sin egen åldersgrupp tills det år man fyller 15. Undantag kan medges, exempelvis om det finns starka sociala skäl (och om föreningen bedömer att spel i äldre åldersgrupp inte påverkar negativt på spelarens fotbollsutbildning).

2) Brett urval.

Utbytet mellan åldersgrupper introduceras i 7-mannaåren. Vi förespråkar starkt att när möjlighet ges erbjuda yngre spelare match med det äldre laget. Samtidigt låter vi ett brett urval av yngre spelare få möjligheten, företrädesvis med ett rullande schema. Generellt sätt utgör detta urval av spelare minst 30% av den yngre truppen. Det får aldrig vara så att ett smalt urval spelare ständigt hospiterar.

3) Tydlig information

Det är av yttersta vikt att föreningen (ledare, ungdomsansvarig eller annan föreningsrepresentant) innan säsongen informerar föräldrar om hur vi arbetar med hospitering inom Nässjö FF. Vidare är vi tydliga och ”transparanta” med vilka spelare som hospiterar.

4) Aldrig dragkamp.

Matchhospitering skall alltid ske på spelarens villkor och inte upplevas som en press eller dragkamp. Syftet med hospiteringen får aldrig vara att stärka upp spelstyrkan eller skapa ”konkurrens” i den äldre åldersgruppen. Överhuvudtaget skall matchandet in i en äldre åldersgrupp ske varsamt.