Hoppa till sidans innehåll

Nässjö FF värnar om att få fram nya unga domare

16 MAJ 2016 19:58
I Nässjö FF råder det ingen brist på ungdomliga domare. I går kväll utbildades den andra omgången på femton stycken 15-åringar när Höglandets Fotbollsdomarklubb var på besök med domare Kristian Svensson som instruktör.
  • Skapad: 16 MAJ 2016 19:58

Tidigare har 25 stycken ytterligare ungdomar gått den här nybörjarkursen, så bara under den här säsongen har NFF nyrekryterat ett 40-tal unga domartalanger.

Domare går det sannerligen åt i en av Smålands största ungdomsföreningar. Bara hemmamatcher hos Nässjö FF på ungdomssidan nu under vecka 20 och 21 blir hela 33 stycken. Inte precis lite matcher.

Gått vidare till distriktsdomare

På den tidigare domarkursen för nybörjare gick tre invandrarkillar, Sahar Usew, Mahar Usew och Mustafa Abdullah från Syrien, som bott i Nässjö under cirka ett år sedan de närmast kom från Hedemora. 

Vi träffade de två bröder Usew i kväll som båda spelat fotboll också i IFK Hedemora.

Äldste brodern 19-årige Sahar har redan hunnit med att döma några elvamannamatcher medan 17-årige Mahar har fått nöja sig med niomanna.

- Vi har alla tre gått en vidareutbildning inom Smålands Fotbollsförbund, så kallad distriktsutbildning. Visst siktar man i framtiden på att komma så högt upp som möjligt. Det är många fördelar att vara domare då man får umgås inom idrotten, får bra träning med betalning, säger Sahar.

Ännu så länge dömer bröderna i Nässjö eftersom de ännu inte har tillgång till bil.

Mahar och Sahar Usew

Bröderna Mahar och Sahar Usew gick den första nybörjarkursen hos Nässjö FF och sedan en vidareutbildning till distriktsdomare hos Smålands Fotbollsförbud. Nässjö FF har så här långt denna säsong plockat fram ett 40-tal nya ungdomsdomare.

Har bara fått beröm

Syrien har aldrig varit något större fotbollsland och nu under rådande omständigheter i landet är det förstås svårt att bedriva fotboll. 

- Det finns bra fotbollsklubbar i Syrien också, även om vårt landslag aldrig varit med i VM, säger Mahar.

Bröderna påstår att de så här långt bara fått beröm efter sina matcher. Men de vill vara ödmjuka inför uppgiften och vet att de har massor att lära ännu.

De är inte riktigt färdiga för distriktet ännu utan behöver mer träning.

I distriktet, där Nässjö har två tidigare domare, i Jonas Säleby och Jesper Rundberg. Två killar som både också finns med i Nässjö FF.

Elitdomare i två sporter

Christer Johansson i Nässjö FF var en gång i tiden under mitten av 80-talet med och grundande Höglandets Fotbollsdomarklubb.

- Vi lämnade Jönköpings Fotbollsdomarklubb då. Det var just under mitten av 80-talet som jag slutade spela som aktiv inom fotboll och bandy för att bli domare i dessa sporter istället, berättar Christer.

Christer nådde riktigt högt som domare i båda dessa sporter, SM-finaler och landskamper i bandy och även på elitnivå i fotboll. Christer hade förstås en hel del att berätta för dessa nya ungdomsdomare från sin egen domarkarriär.

Domarna ska skyddas

Kristian Svensson, en gång i tiden målvakt i Stensjöns IF, berättade att det ofta är domarbrist i många serier. Men det har kommit många nya domare de senaste åren, inte minst med invandrarbakgrund.

- Det är inte helt fel att säga att dessa domare med invandrarbakgrund har räddat mycket på domarsidan i svensk fotboll, menar Kristian.

I år har det gått ut nya direktiv från Svenska Fotbollsförbundet för att domarna ska få bättre arbetsmiljö och skyddas. Domarna ska vara tuffare mot spelarprotester och gester med varningar som följd.

Mahar och Sahar Usew Kristian och Christer 2

Kristian Svensson från Höglandets Fotbollsdomarklubb och gamle stordomaren Christer Johansson, som var med och grundade denna domarklubb, lutar sig nu mot unga invandrarkillar i Mahar och Sahar Usew som vill satsa hårt på att bli bra domare.

Att unga domare måste skyddas för att inte tröttna eller ge upp är självklart. Nässjö FF gör också krafttag mot detta och kommer under många ungdomsmatcher ha en vuxen på plats som går runt planen och ser till att föräldrar runt planen inte spårar ur mot de unga domarna, utan NFF-folk försöker då tona ner stämningen.

- Vi kommer förstås matcha våra unga domare varsamt. Vid fotbollsskolans avslutning kommer de få matcher, även när våra 07:or bjuder in andra lag. Några får också döma matcher för flickor/pojkar i 06, säger Christer.

Att plocka fram ett 40-tal nya domare som NFF nu gjort är Christer Johansson mycket nöjd med, men så har också Nässjö FF ett mycket bra samarbete med Höglandets Fotbollsdomarklubb.

Säkert inte många klubbar i vårt distrikt som lyckas rekrytera så pass många unga domare som Nässjö FF klarat av. Men många ungdomsspelare ger förstås en bas också till fler domare.

Thomas Holmqvist

Skribent: Thomas Holmqvist
Epost: This is a mailto link

Du som gör dina spel med ditt spelkort, eller spelar via nätet har möjlighet att ge ditt stöd till NFF 


adidas_logo

Nässjö Fotbollförening spelar i kläder från Adidas.


Nordic Wellness

NFF:s seniorlag tränar hos Nordic Wellness.


 hglolje

Hjälp NFF genom att klicka på bannern och skaffa tankkort


 princess logga


 Intersportlogo


Boka buss här så stödjer du Nässjö FF! 


 swedbank_logo


 Sports international


 Lundgrens-banner-lotter-(1)_2559


sportstatic

Postadress:
Nässjö FF - Fotboll
Klubbstugan, Skogsvallen
57141 Nässjö

Kontakt:
Tel: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Se all info