Hoppa till sidans innehåll

Försäsong: A-truppen har kickat igång

17 JAN 2010 21:16
Representationslaget har startat uppbyggnaden inför säsongen och kommer att köra både kick´n box samt MAQ-träning med vikter som komplement till fotbollen på konstgräset. På söndagar är det full aktivitet i Nässjö Kampsports lokaler ute i Norrboda där kick´n box-instruktören, Hasse Lind, genomför stenhårda pass som spelarna kommer ha stor nytta av i sitt fotbollsspel.
  • Skapad: 17 JAN 2010 21:16

Träningen bedrivs i mycket fina lokaler med en inspirerande och skicklig instruktör. Aktiviteten ligger helt i linje med hur man ska träna styrka för fotbollsspelare då den ger funktionell styrka, dvs det är inte statisk och isolerad träning. Den fysprofil som genomfördes förra säsongen ligger till grund för hur träningsinnehållet har utformats. En fotbollsspelare måste vara stark när han är i rörelse och kunna koordinera sin styrka för att tex hålla undan sin motståndare eller tackla samtidigt som man ska återerövra bollen. Explosivitet är också en viktig faktor då de situationer man hamnar i kräver det. Att klara att utföra en rörelse som kräver styrka samtidigt som någon sliter och drar för att man ska hamna i obalans. Först på bollen, rycka ifrån, vara stark felvänd och komma till skott är några exempel. Vi fick möjlighet att träffa Hasse lite närmare och nedan har han besvarat några frågor.

Hasse Lind

Fakta: Hasse Lind

Ålder: 39 år (lika ung som klasskamraten Peter Jonsson)

Karriär: Började med självförsvars jiu-jiutsu, vidare till goshindo, åkte på en knäskada och gick över till kick´n box 1998 som instruktör, efter knäoperation 2003 blev det Brasiliansk jiu-jiutsu där jag också tävlat och kom tvåa i Kaisho-cup.

Uppgift i Nässjö Kampsport: Sektionsansvarig och huvudinstruktör för Grapplingdelen samt instruktör i kick´n box.

Motto: ”Bit ihop och kom igen”

 

Hur är det att träna fotbollsspelare?

Det är riktigt inspirerande, det är kul att hålla dessa pass och något man ser fram emot. Många trevliga och taggade individer som kommer till träningarna och ger allt. Det är också roligt att man kan bidra till att Nässjö FF´s A-lag får bra förutsättningar inför fotbollssäsongen. Jag trivs bra med killarna, det är en väldigt härlig grupp.

Olofsoon avslappnadBesnik räknar 

Är du fotbollsintresserad?

Ja, men jag har många järn i elden så jag hinner inte upp till Skogsvallen så ofta.

 

Hur planerar du träningspassen?

Primära målet som jag och Peder har diskuterat är att få upp styrkan och det ska ske genom varierad och rolig träning. Explosiva övningar med kroppen som belastning är grunden för att bygga styrka. Jag gillar parövningar där man har kompisen som belastning på olika sätt där man tränar många muskler och balans. Det är inte bara de stora musklerna som tränas utan även balansmusklerna. Kettlebells (tunga kulor med handtag, ursprung från Ryska armén) som tar på hela kroppen och aktiverar bål, ben, rygg och axlar är en av mina favoriter. Stationsövningarna fokuserar på överkroppen och är specialiserade utifrån den utrustningen vi kampsportare använder. Det kan vara pinnar och mitsar. Kick´n box-delen som man även kallar "kampsportfitness" handlar mest om slag- och sparkserier.

armhävningar mage

Vilken nytta kommer spelarna att ha av träningen anser du?

Det kommer att bidra till att skadorna minskar i truppen då det byggs en grundstyrka. Förhoppningsvis ska spänsten förbättras och självklart kommer självförtroendet att öka då de pressar sig till max och tänjer på sina gränser, de lär känna sin kropp och blir starkare.

Jimmy och OskarMackan och Besnik 

Är det någon som visar mer talang än någon annan?

Hahaha, jag tycker Marjan är duktig och Källström sluggar som en ardennerhäst och är ganska vild i sin framtoning, kanske något för UFC-buren då han skulle skrämma livet ur de killarna som fightas där. Danneman är en riktig slitvarg och ger alltid 100%. Det finns fler men dessa sticker ut för tillfället.

Askin och OlofssonJonasson går loss på Peder 

 

Expertpanelen tycker till om kick´n box

Tommy och Göte

Göte: - Jag tycker det verkar väldigt bra för hela kroppen, man tränar alla muskler på ett annorlunda sätt. Killarna går in för det, är väldigt positiva och tycker det är bra. Denna träning kommer vi få stor nytta av senare i år. Vi körde detta för två år sedan och då gick det ju bra (läs serieseger).

Tommy: - Det är helt ok, du får ju röra alla muskler du har i kroppen. Det bygger hårdhet och styrka för att kunna ta emot en smäll och hålla undan i matchsituationer. Träningen skapar också gemenskap då man byter träningspartner med jämna mellanrum, man måste ha förtroende för varandra när det gäller de här olika övningarna då det bygger mycket på närhet. Spelarna tycker det är skitroligt just för att det är en träning mot sig själva, det är vad jag tror.

Oskar och DanDan delar ut stryk

Skribent: Mattias Ragnegård
Nässjö FF - Div 3 Nordöstra Götaland, herr 2021
Skogsvallen
571 41 Nässjö
Telefon: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Du som gör dina spel med ditt spelkort, eller spelar via nätet har möjlighet att ge ditt stöd till NFF 


adidas_logo

Nässjö Fotbollförening spelar i kläder från Adidas.


Nordic Wellness

NFF:s seniorlag tränar hos Nordic Wellness.


 hglolje

Hjälp NFF genom att klicka på bannern och skaffa tankkort


 princess logga


 Intersportlogo


Boka buss här så stödjer du Nässjö FF! 


 swedbank_logo


 Sports international


 Lundgrens-banner-lotter-(1)_2559


sportstatic

Postadress:
Nässjö FF - Fotboll
Klubbstugan, Skogsvallen
57141 Nässjö

Kontakt:
Tel: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Se all info