Hoppa till sidans innehåll

Vilket lag klappar Håkan Bloms hjärta för i helgen?

30 APR 2015 19:58
Nässjö FF möter nykomlingen Boxholms IF på lördag eftermiddag i trean. En ny bekantskap för NFF som de aldrig tidigare träffat på i seriesammanhang, men ändå inte för den 66-årige NFF-ledaren Håkan Blom i Sportgrupp Herr.
  • Skapad: 30 APR 2015 19:58

Boxholms IF var nämligen Bloms moderklubb som spelare, innan han flyttade till Nässjö som 22-åring 1970. Sista året i Boxholms IF, för 44 år sedan, pendlade han från Nässjö innan det blev spel i Bodafors SK i den dåvarande fyran som var ungefär på samma nivå som dagens division 3.

- Jag gjorde fem A-lagssäsonger för Boxholm som offensiv mittfältare och har än i dag mycket kontakt med klubben eftersom jag har släkt som spelar i A-laget. Jag tror Nässjö måste upp ett snäpp ytterligare än vad de visat hittills, för att vinna den här bortamatchen. Boxholm spelar en kampfotboll och Nässjös spelare måste då också visa inställning eftersom det troligen kommer smälla en hel del, säger Håkan.

Får vinna mot andra lag

Var hans hjärta finns på Svartåvallen i den här matchen svarar han så här:

- Har man som jag varit med och bildat Nässjö FF för trettio år sedan och än i dag jobbar inom klubben, får Boxholm vinna mot alla andra motståndare än mot just oss.

Håkan berättar att Boxholm spelar på en vacker idrottsanläggning med konstgräs där det mesta är nytt utom läktaren. 

- När jag gick till Bodafors kände jag igen samma fina kamratanda, som det ofta blir i en klubb på mindre ort, med laget som vi hade i Boxholm, tack vare BSK:s starke man, Bertil Nilsson, på den tiden. Det var han som gjorde att jag valde Bodafors under fem säsonger.

Heta i kvällspressen

Håkans Bodafors blev hett stoff i kvällspressens riksmedia under 1974 när de var så nära att slå Malmö FF:s långa svit på 49 raka matcher utan förlust. Malmö FF hade 49 raka matcher och Bodafors stöp i sin 47:e match i seriefinalen hemma på Emåvallen mot Vetlanda FF.

- Jag minns att det var 1 300 personer som såg den matchen när Kalle Stridh avgjorde nära slutet av matchen för att sedan gå till Öster. För att klara så många matcher i rad utan förlust måste ett lag ha mycket flyt och det hade vi. Kommer ihåg i Tranås mot Taif att vi kvitterade på matchens sista spark.

När vi frågar Håkan om det var bättre förr, så skakar han på huvudet och säger:

- En del av de gamla lirarna kanske tycker det, men jämför mot dagens lag på samma nivå mot dåtidens så skulle den gamla årgången förlora med rätt så många mål. Vi tränade inte lika ofta som dagens spelare gör och utvecklingen har förstås gått framåt i alla idrotter.

 

Spel i NIF till slut

Efter Bodaforstiden blev det några års spel i NIF innan en skada satte stopp för Blom. Håkan var också tränare i NIF:s fotboll (även innan i Malmbäcks IF). Håkan märkte på nära håll att fotbollen inte fick resurser i Nässjö IF.  Han blev en av de som jobbade hårt för att bilda den egna fotbollsklubben Nässjö FF som i år firar 30 år.

Håkan har förstås pratat med släkten uppe i Boxholm om östgötarnas två första matcher i trean. 

- Mot ett tekniskt spelande Lindö i hemmapremiären var Boxholm chanslöst och föll med 2-5, trots att de gick upp från 0-3 till 2-3. Mot Aneby senaste hade det varit spel mot ett mål i andra halvlek, med inte mindre än tjugo hörnor för Boxholm. Jag vet att Boxholm har en tunn trupp men så här i början av serien är den intakt och då är laget inte dåligt, även om jag personligen tycker att vi i Nässjö har en starkare startelva.

Blom anser att Nässjö gjorde en ganska medioker insats i premiären mot Smedby och inte vågade spela ut sitt spel. Bättre blev det mot Azech i hemmapremiären. 

- Tror ändå att vi har något på gång nu. Bara killarna visar rätt inställning för jag kan nog lova att det inte kommer bli någon lätt uppgift i Boxholm, om nu någon tror det.

Nostalgi med släkt på plats

Håkan åker förstås upp för att se matchen där han möter släkten både på planen och vid sidan om. En känsla av nostalgi blir det förstås för honom igen på Svartåvallen efter 44 år sedan han gjorde sin sista match i Boxholms-tröjan.

Nässjö FF måste övervinna bortaspöket. En seger i Boxholm skulle betyda mycket för laget. NFF som dras med lite småskavanker men tränare Dejan Prvulovic hoppas på samtliga, utom. Filip Brtan som är avstängd och Jack Lindholm som inte tillgänglig på grund av skada.

Brtan

Fhilip Brtan spelar inte på lördag pga avstängning.

 

Thomas Holmqvist

Skribent: Peter Jonsson
Epost: This is a mailto link
Nässjö FF - Div 3 Nordöstra Götaland, herr 2021
Skogsvallen
571 41 Nässjö
Telefon: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Du som gör dina spel med ditt spelkort, eller spelar via nätet har möjlighet att ge ditt stöd till NFF 


adidas_logo

Nässjö Fotbollförening spelar i kläder från Adidas.


Nordic Wellness

NFF:s seniorlag tränar hos Nordic Wellness.


 hglolje

Hjälp NFF genom att klicka på bannern och skaffa tankkort


 princess logga


 Intersportlogo


Boka buss här så stödjer du Nässjö FF! 


 swedbank_logo


 Sports international


 Lundgrens-banner-lotter-(1)_2559


sportstatic

Postadress:
Nässjö FF - Fotboll
Klubbstugan, Skogsvallen
57141 Nässjö

Kontakt:
Tel: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Se all info