Hoppa till sidans innehåll

Dejan drog igång träningen med recept från storklubb

15 NOV 2016 20:16
Nässjö FF:s 51-årige fotbollstränare Dejan Prvulovic startade den här veckan upp träningen på Skogsvallens konstgräs.
  • Skapad: 15 NOV 2016 20:16

Med sig i bagaget hade Dejan då en hel del nya träningsrecept från Belgrad i Serbien, där han varit på utbildning hos storklubben FK Partizan. 

Dejan går in på sin femte raka säsong nu i Nässjö FF. Kanske den sista och då hoppas han förstås på att det ska bli den allra bästa.

- Jag fick den här möjligheten till en veckas utbildning i Belgrad via skolverket i mitt arbete som fotbollsinstruktör på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Vår rektor Håkan Karlsson, en före detta NFF-ledare, hjälpte mig att söka pengarna till utbildningen. När det var klart fick jag sedan själv välja en storklubb.

NFF-tränaren utanför matcharenen hos storklubben FK Partizan när han besökte Belgrad och fick nya infallsvinklar i sitt tränarjobb.

400 handplockade ungdomar

Att valet föll på just FK Partizan i Belgrad berodde på att Dejan kände till klubbens omtalade ungdomsakademi som innehåller 400 handplockade ungdomsspelare (10-18 år) som drillas hårt och leds av enbart proffstränare. 

Klubben är känd för att ha fostrat många spelare som hamnat i storklubbar i Europa och där det i dag finns juniorer som Barcelona och Manchester United har ögonen på. Dejan ville utforska vad det beror på och hur de jobbar i FK Partizan med sina ungdomar.

Ställs hårda krav tidigt

Dejan fick vara med och följa både A-lagets och juniorernas träningar där den välkände gamle storspelaren Dzevad Prekazi, en legendar i Serbien och FK Partizan med sju säsonger också som utlandsproffs i Galatasaray i Turkiet, tog hand om Dejan och gav honom inblick i det mesta hos storklubben.

- Jag såg ett juniorderby i Belgrad mellan Röda Stjärnan och Partizan som lockade 1 200 personer, där Röda Stjärnan vann med 3-1.

Dejan säger att kraven är mycket stora på ungdomarna som hamnar i FK Partizans ungdomsakademi. Det blir en stentuff miljö de fostras i som fotbollsspelare. Inställningen bland spelare och de hårda kraven är den största skillnaden i jämförelse med svensk ungdomsfotboll. 

Dejan Prvulovic träffade bland annat före detta storspelaren i FK Partizan och Galatasaray, Dzevad Prekazi, som numera är juniortränare.

Verktygslåda för skola och NFF

En del ur verktygslådan från utbildningen, där det krävdes högsta utbildningen på elitnivå enligt CERTEFE NIU-fotboll gymnasie för att få söka, säger Dejan att han mycket väl kan använda sig av både på fotbollsgymnasiet i Vetlanda och i Nässjö FF.

- Jag har mycket i bagaget med mig hem, men sedan måste det förstås anpassas till det svenska ”ungdomsklimatet”. Frågan är om det skulle fortsätta komma så många svenska spelare till träningen om vi hade den mängd träningspass och de krav som i FK Partizan ställer på sina ungdomsspelare.

Att det var en storklubb Dejan besökte såg han på många sätt. Exempelvis en egen storslagen träningsanläggning med sju planer, hotellbyggnad med egna rum för spelarna, två restauranger där A-laget åt för sig och ungdomsspelarna i en annan restaurang. 

- När jag följde A-laget fanns en gammal kompis som var materialförvaltare i Partizan. Han visade mig mycket och gav mig en djup inblick i A-lagsverksamheten. Den här utbildningsveckan gav mig mer än jag någonsin kunnat föreställa mig innan.

Alexander tränade med NFF

En del bitar påstår Dejan att han plockar fram redan den här veckan i Nässjö FF:s A-lagsträning. I måndags på första passet fanns det 24 spelare på plats. Några av dem var då så kallade testspelare från andra klubbar som till slut kanske också hamnar i NFF.

- Vi kommer ha betydligt fler spelare i NFF kommande säsong för satsning på både A- och U-lag kommande säsong, menar Dejan.

Bland testspelarna hittade vi Alexander Jonsson, Nässjögrabben som den här säsongen spelade i tvåan för Vimmerby, Solbergas målvakt Jonathan Neij, Stensjön-spelarna Pontus Göth och Armin Ali. 

En hemvändande försvarsspelare i Tommie Saliba som varit iväg en runda i Västergötland, Rasmus Johansson, HIS/MAIS, Hugo Nyström, Aneby, bröderna Simon och Jonathan Andersson från Bodafors SK.

Uppflyttade egna juniorer finns också med i A-lagsträningen nu, Adrian Melin, Kim Karlsson, Viktor Brodd och Alex Almström.

Den enda spelaren som sagt ifrån att han lämnar Nässjö FF från fjolårets A-lagstrupp är mittfältaren Vladan Brdaric.

Sju resor till Östergötland

Ännu är serieindelningen för division 3 nordöstra Götaland bara ett förslag, men mycket ska nog till för att denna indelning inte ska spikas.

Nässjö får hela sju resor till Östergötland, tre till Linköping där AFK Linköping, Hjulsbro och nykomlingen Grebo tar emot. Två resor till Norrköping blir det då Smedby AIS ramlade ur tvåan och Eneby BK gick upp. Söderköpingslaget Kuddby är kvar sedan i fjol och IFK Motala är en nykomling från fyran. 

Råslätts SK tar steget upp från den nu nerlagda småländska elitfyran och i Jönköping finns också IK Tord även i år som motståndare. Ett lag som NFF föll mot förra säsongen både hemma och borta. 

Högsby, som Nässjö i båda matcherna spelade oavgjort mot, kvalade till tvåan men gick inte upp, är alltså kvar i den här serien. 

Det blir också härliga derbymatcher även under 2017 mot Myresjö/Vetlanda.

Första matchen mot Assyriska

I Nässjö FF hade man kanske trott på att ett lag som Habo, som gick upp i trean denna säsong, skulle bli en motståndare i trean. Men Habo placerades tillsammans med Gnosjö i den mellersta så kallade västgötatrean.

De flesta av träningsmatcherna för Nässjö FF är klara. Första blir mot division 2-laget Assyriska i Jönköping under början av februari. 

Fler division 2-lag ställs också Nässjö mot på försäsongen i form av Tenhult, Räppe och Vimmerby. Träningsmatcher blir det också mot seriekonkurrenten Tord, division 4-lagen Aneby och Gullringen.

- Det kan tillkomma några matcher som vi ännu inte har till hundra procent klart med, påpekar NFF-lagledaren Pelle Finnman.

 

Skribent: Thomas Holmqvist
Epost: This is a mailto link
Nässjö FF - Div 3 Nordöstra Götaland, herr 2021
Skogsvallen
571 41 Nässjö
Telefon: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Du som gör dina spel med ditt spelkort, eller spelar via nätet har möjlighet att ge ditt stöd till NFF 


adidas_logo

Nässjö Fotbollförening spelar i kläder från Adidas.


Nordic Wellness

NFF:s seniorlag tränar hos Nordic Wellness.


 hglolje

Hjälp NFF genom att klicka på bannern och skaffa tankkort


 princess logga


 Intersportlogo


Boka buss här så stödjer du Nässjö FF! 


 swedbank_logo


 Sports international


 Lundgrens-banner-lotter-(1)_2559


sportstatic

Postadress:
Nässjö FF - Fotboll
Klubbstugan, Skogsvallen
57141 Nässjö

Kontakt:
Tel: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Se all info