Hoppa till sidans innehåll

Helena lär NFF-spelarna träna styrka på rätt sätt

15 JAN 2017 15:00
Nu tar Nässjö FF:s herrlag hjälp av en kvinna från Vetlanda, idrottsläraren Helena Busch på Njudungsgymnasiet, för att styrketräna på rätt sätt med så kallad funktionell 3D-träning anpassad för fotbollsspelare.
  • Uppdaterad: 16 JAN 2017 12:23

Dagen efter segern i Hyvelcupen i futsal i Bodafors gjorde Helena sin första träning i Handskerydshallen med NFF-spelarna. Meningen är att hon ska dyka upp med jämna mellanrum under hela året.

- Jag hoppas att de lär sig träningen efter ett tag så att de kan sköta den på egen hand sedan. Visst vore det kul för mig attt följa upp det hela med laget efter säsongen.

Styrka kombinerat med smidighet

För fotbollsspelare handlar det förstås om att få upp smidigheten i kroppen samtidigt med förbättrad styrka i denna 3D-träning med styrka, kondition och rörlighet. Träningsformerna skiljer förstås på exempelvis för en hockeyspelare och en fotbollsspelare.

- Det viktigaste i  helheten är en skadeförebyggande träning för att det ska ske en rätt utveckling. Speciellt för fotbollsspelare är det då fotarbetet och höfter. Skador är minus och ger då inte samma utveckling som det från början var tänkt, påpekar Helena.

Taget direkt ur instruktionsboken, Qendrim Laci

Balans med helheten

Det kan  också handla om att utveckla rent vardagliga rörelser för att få ökad prestation. Balansen mellan de olika träningsformerna blir viktig i sin helhet. Både det som belastas mest och det som inte belastas så mycket måste få sin träningsdos också för att få helheten och kunna använda sig av nyvunnen styrka på ett bra sätt i så kallad funktionell PRI-träning, anpassat till just den idrottsutövaren.

Själv upptäckte Helena sitt speciella behov av viss träning när hon fick lite problem på gymet och var tvungen att hitta nya träningsvägar. Det ledde till att hon sedan satsade inom fitness tävlingsmodell.

Tommy Saliba har full kontroll på balansen

Upplägget lockade Dejan

Helena är arbetskamrat med NFF-tränaren Dejan Prvulovic som är fotbollsinstruktör på Njudungsgymnasiet och Dejan tyckte att hennes träningsupplägg såg väldigt lockande och intressant ut för hans fotbollslag.

Klart bakåt, skott kommer... Antonio Crnoja, Alexander Jonsson och Arsalan Duna

Nässjö FF  är det första fotbollsklubben hon hjälper i sådan här form av 3D-träning som klubbar nu anammar allt mer som kompliment till den vanliga träningen..

-  Gamle landslagsmålvakten i handboll Claes Hellgren kör mycket sådan här typ av träning med Hammarbys allsvenska fotbollslag, berättar Helena.

Nässjö FF:s lagkapten Tobias Svensson pustade ut i Handskerydshallen efter en tuff styrkeövning.

- Jag tror det är den här träningen som vi haft lite brist på under försäsongen förr om åren. Klart att det är jobbigt men oerhört nyttigt och roligt. Förhoppningsvis kommer det visa sig i vår att vi har tränat rätt i NFF, sa Tobias.

Helena Busch instruerar från vänster, ass tränare Andreas Jonasson, pontus Göth och Tobias Svensson

Thomas Holmqvist

 

Skribent: Thomas Holmqvist
Epost: This is a mailto link
Nässjö FF - Div 3 Nordöstra Götaland, herr 2021
Skogsvallen
571 41 Nässjö
Telefon: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Du som gör dina spel med ditt spelkort, eller spelar via nätet har möjlighet att ge ditt stöd till NFF 


adidas_logo

Nässjö Fotbollförening spelar i kläder från Adidas.


Nordic Wellness

NFF:s seniorlag tränar hos Nordic Wellness.


 hglolje

Hjälp NFF genom att klicka på bannern och skaffa tankkort


 princess logga


 Intersportlogo


Boka buss här så stödjer du Nässjö FF! 


 swedbank_logo


 Sports international


 Lundgrens-banner-lotter-(1)_2559


sportstatic

Postadress:
Nässjö FF - Fotboll
Klubbstugan, Skogsvallen
57141 Nässjö

Kontakt:
Tel: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Se all info