Hoppa till sidans innehåll

Värdefulla "pensionärer" som står bakom A-lagets framgång

19 SEP 2017 18:43
Utan materialförvaltare i ett fotbollslag står sig spelarna slätt. I Nässjö FF gör Sören Piel, Tommy Gustavsson och Janne Petersson är värdefullt arbete i det tysta men står ända bakom att det blir toppmatch på Skogsvallen i helgen.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2017 18:44

- Våra materialförvaltare har stor del i våra framgångar. De gör att spelarna känner sig trygga mellan matcherna, påpekar NFF-tränaren Dejan Prvulovic.

Sören Piel och Tommy Gustavsson har varit med länge i Nässjö FF och är båda pensionärer. Sören firar i år tjugo år som materialförvaltare i NFF:s A-lag.

- Visst skulle det vara härligt att få fira detta jubileum med uppflyttning till tvåan. Chansen finns förstås, det är långt ifrån något givet, säger Piel.

Han missade Nässjös match i lördags i Torstorp då han var på födelsedagskalas.

- Familjeangelägenheter måste ibland gå före fotbollen, menar Piel.

 

 

Tre materialförvaltare, från vänster: Sören Piel, Tommy Gustavsson och Janne Peterson som ger råg i ryggen till A-laget i form av tränarna Andreas Jonasson, Dejan Prvulovic och Stefan Stenebrand.

Sören har fyllt 70 år och innan NFF bildades 1985  var han även med inom fotbollen i Nässjö IF i flera år.

5-0 mot Vetlanda glöms inte

Han har många fotbollsminnen förstås. När vi ber honom plocka ut ett så hamnar han på en kvalmatch till division 3 före cirka tio år sedan när Nässjö FF gick upp efter att ha  slagit  Vetlanda FF med 5-0.

- Jag vet att Dejan var tränare i Vetlanda då och kastade in sig själv i matchen när de låg under med ett par mål, säger Piel och ler illmarigt mot NFF-tränaren.

Dejan nickar att han kommer ihåg matchen, trots att han helst kanske önskat att han glömt det som då hände på Skogsvallen.

Som materialare har man många uppgifter, här Sören Piel i rollen som samordnare för frukosten vid en träninshelg i Lövhult.

Fotbollen räddade Janne

För den 66-årige Janne Petersson är det bara tredje säsongen hos NFF som materialförvaltare. Han har alltid varit en stor supporter till NFF och under årens lopp dykt upp på bortamatcher dit han tagit sig med buss eller tåg.

- Jag frågade själv om jag fick hjälpa till med något i klubben för tre år sedan. Kände att jag behövde det och materialförvaltarjobbet i Nässjö FF tror jag blev min räddning när jag gick hem från jobbet på Swedoor i Forserum som tidig pensionär efter 33 år.

Janne avslöjar att han tidigare hade haft problem med spriten och varit inne på behandlingshem.

- Fotbollen i NFF har gjort att jag känner ett ansvar att inte få "balla ur". Jag har huvudansvaret för  tvätten och det ansvaret håller mig borta från allt vad alkohol heter. Jag tar inte ens en lättöl och har varit helt nykter nu i sju år.

Det pekar uppåt för Janne Pettersson och Sören Piels Nässjö FF.

Trott på toppmöte i sista hemmafighten

Tidigare var Janne mycket intresserad också av NIF:s bandy och NHC:s ishockey. Åkte även där på mycket bortamatcher. I dag är det givetvis fotboll för hela pengen.

- Jag kände mig välkommen direkt i NFF sommaren 2015 då jag kom in vid sidan av Sören. Min bror Sven var en gång i tiden materialförvaltare i NFF, men det är bra länge sedan nu.

Sören och Janne avslöjar att de faktiskt ganska länge nu under hösten har pratat om att matchen Nässjö-Linköping kan bli en avgörande fight på Skogsvallen i den näst sista omgången. De två materialförvaltarna har alltså inte varit fel ute i det resonemanget när ettan och tvåan i serien möts på Skogsvallen nu på lördag.

- Visst har vi haft resultat i andra matcher med oss många gånger när vi själva varit inne i formsvackor. Sören och jag har aldrig givet upp hoppet, även om det var tungt att bara få 2-2 mot jumbon Motala och när Smedby kvitterade på Skogsvallen till 3-3 alldeles i slutet av matchen, säger Janne.

Sören och Janne vet båda att Linköping är ett bra lag. Men kunde Myresjö kanske Nässjö kan tala med östgötarna också.

Jämn match i våras

Nässjös lagkapten Tobias Svensson håller med om att ha materialförvaltare som spelarna känner att det fungerar med är jätteviktigt.

- De avgör inga matcher förstås, det får vi spelare se till att göra. Men de ger oss värdefullt stöd i ryggen i både med- och motgång.

Tobias tycker att det var en jämn match i Linköping i våras, där hemmalagets 2-0 kom i slutminuten sedan Nässjös målvakt Erik Dunåker sprungit upp i deras straffområde för att NFF skulle kvittera och Linköping fick gata mot öppet mål.

- Pontus Göth missade vidöppet mål den gången och vi hade träffar i deras målram. Det känns inte alls som vi var sämre än dem den gången, menar Tobias.

Tobias som är en anledning till också att Nässjö släppt in så lite mål i de fem senaste vinstmatcherna. Bara tre stycken. När Tobias i år fått ge ner och spela defensiv mittfältare framför fyrbackslinjen.

 

Tobias Svensson på språng i hemmamatchen mot Grebo. Måskytt i den matchen, under hösten har det blivit mer defensiva uppgifter för Nässjös lagkapten

Nässjö har gjort mest mål

Linköping är det lag som släppt in minst i serien, tillsammans med Smedby, 23 stycken. Nässjö har släppt in 27, men gjort mest mål i serien med sina 49.

- Linköping har varit duktiga hela året och laget är bra organiserat. Vi är revanschsuget efter förlusten där uppe. Jag förväntar mig att mina killar nu gör sin bästa prestation för säsongen. Vi tror på oss själva, även om det fattades några procent på några spelare i vårt lag när vi slog Torstorp med 2-0, säger NFF-tränaren Dejan Prvulovic.

Då fick försvarsspelaren Viktor Rosenkvist lämna planen i andra halvlek med en lättare skada.

- Det finns inte att jag ska missa lördagens toppmöte mot Linköping, sa Viktor i spelargången på väg in till sina lagkompisar.

De n nästa sista omgångens matcher: Nässjö-Linköping (lördag), Myresjö/Vetlanda-Värnamo Södra (lördag), Tord-Grebo (lördag), Eneby-Hjulsbro (lördag), Motala-Högsby (söndag), Smedby-Torstorp (söndag).

Thomas Holmqvist

Skribent: Thomas Holmqvist
Epost: This is a mailto link
Nässjö FF - Div 3 Nordöstra Götaland, herr 2021
Skogsvallen
571 41 Nässjö
Telefon: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Du som gör dina spel med ditt spelkort, eller spelar via nätet har möjlighet att ge ditt stöd till NFF 


adidas_logo

Nässjö Fotbollförening spelar i kläder från Adidas.


Nordic Wellness

NFF:s seniorlag tränar hos Nordic Wellness.


 hglolje

Hjälp NFF genom att klicka på bannern och skaffa tankkort


 princess logga


 Intersportlogo


Boka buss här så stödjer du Nässjö FF! 


 swedbank_logo


 Sports international


 Lundgrens-banner-lotter-(1)_2559


sportstatic

Postadress:
Nässjö FF - Fotboll
Klubbstugan, Skogsvallen
57141 Nässjö

Kontakt:
Tel: 0708619990
E-post: This is a mailto link

Se all info