SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Nässjö FF
Så många som möjligt, så länge som möjligt.

Om föreningen

Nässjö FF bildades 1/1 1985 och är idag en av Nässjö Kommuns störta idrottsföreningar med sina 800 medlemmar.

 

Vi bedriver fotbollsskola i åldern 6-9 år och från 10 år kan vi erbjuda lag på både pojk och flicksidan i samtliga åldrar upp till senior.

Vårt herrlag spelar i div.3 och våra damer spelar i div.4 och Nässjö FF Ungdom deltar i Smålands FF seriespel med ca 26 lag.

 

År 2020 drog Nässjö FF igång ”fotboll för alla” där barn, ungdom och äldre med funktionsvariationer får möjlighet att lira fotboll.

 

Tillsammans är vi Nässjö FF och alla behövs!

En spännande resa med Nässjö FF under 35 år
Seriesegrare 1987

Framgångar och motgångar har blandats genom åren. Många minnesvärda matcher där spelare och tränare var och en på sitt sätt har satt historiska avtryck har spelats.Smålands Dagblads tidigare sportchef Göran Ohlsson tar oss här med på en tidsresa genom de 35 åren med Nässjö FF. Lös biljett, kliv ombord och häng med.

 

I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet var det damerna som var det skinande ljuset i Nässjös fotboll. NIF:s damer spelade i högsta serien och mätte sina krafter med storlag som Öxabäck och Jitex samtidigt som herrlaget förde en undanskymd tillvaro i divisionerna fyra och fem. Landslagsspelaren Karin Åhman med 54 A-landskamper på meritlistan hade fostrats i NIF och blev en förebild för många unga tjejer under slutet av 1970-talet. Historiskt sett hade NIF:s herrar som högst spelat i division 3. Men när fotbollen bröt sig ur NIF och bildade eget 1985 var det spel i division 5 som gällde.

 

Sportslig satsning

När Nässjö FF såg dagens ljus var det framför allt kvartetten Bo Couchér, Henry Juneborn, Gunnar Eriksson och Bo Westerberg som var de ledande figurerna. Här fanns det ett stort fotbollsintresse och Bo Couchér blev den nya föreningens förste ordförande. Den sportsliga satsningen inleddes på allvar 1986 då Stig Enock blev tränare samtidigt som skyttekungen Peter Svensson, med ett förflutet i Myresjö, värvades. Det gav önskat resultat med serieseger i division 5 och med Peter Svensson och Tomas Johansson som ledande målskyttar. Den sistnämnde bytte sedan ut Johansson mot Gullberg och ”Totto” var under många år en giftig anfallare i laget. Inför säsongen 1987 drogs nya riktlinjer upp i en femårsplan som skulle utmynna i division 2-spel 1992. En hög målsättning men fem år senare hade drömmen gått i uppfyllelse. – På den här tiden hade vi en stor inkomstkälla i danserna vid Björnholmen. Samtidigt var det ett hårt jobb för många medlemmar under danskvällarna men det gav möjligheter för oss att satsa rejält på fotbollen, säger Håkan Blom och Thom Nilsson som båda var starkt engagerade i Nässjö FF vid den här tiden. Klättringen uppåt fortsatte i och med seriesegern i division 4 1987 då bland annat Lars-Erik Andersson hade kommit in i laget sedan han värvats från Myresjö. Även Mark Liljeqvist hade plockats från samma klubb. Peter Svensson blev med sina fyra mål stor matchhjälte i den sista serieomgången när avancemanget säkrades via en 5–1-seger mot Östra. Skyttekungen drog lite extra på smilbanden sedan han också lagt beslag på en lagkompis fina Lacoste-tröja som han blivit lovad om han gjorde tre mål. – Vi hade stor nytta av att Myresjö var så duktiga på den här tiden. Det var många före detta Myresjöspelare som kom till oss och det höjde kvaliteten på vårt lag rejält, fortsätter Håkan Blom.

 

Tufft för damerna

För damerna var det dock betydligt tuffare under de första åren i den nya föreningen. Seniorlaget fick efter några år läggas ner på grund av spelarbrist och för de ungdomsspelare som ville gå vidare som seniorer fick det bli spel i andra klubbar, exempelvis i Ormaryd som hade ett starkt damlag på den här tiden. Ett undantag var säsongen 1991 då NFF vann division 4 och tog steget upp i trean. Men någon riktig stabilitet blev det inte med damfotbollen under återstoden av 90-talet. Över huvud taget var det svårt att locka tjejer till fotbollen under den här perioden och antalet flicklag i NFF var inte fler än en handfull. Det var först i början av 2000-talet som det återigen blev fart på damfotbollen i NFF.

 

Berggren lyfte laget

Men för herrarna fortsatte som sagt vandringen uppåt i seriesystemet. Debutsäsongen i division 3 1988 slutade med en fin femteplats och utöver seriespelet satsade Nässjö FF även på en stormatch mot det engelska topplaget Queens Park Rangers. Det blev en minnesvärd match som lockade 
1 735 åskådare till Skogsvallen. Året efter blev det seger i Smålandscupen efter finalseger på straffar mot Rödsle BK. Satsningen fortsatte och 1991 var Nässjö FF moget att för allra första gången ta klivet upp till division 2 efter en överlägsen serieseger med hela nio poängs marginal ner till tabelltvåan Ramunder. Då hade ledarprofilen Per-Erik ”Peppe” Larsson året dessförinnan blivit ordförande samtidigt som 
man plockat den förre allsvenske spelaren Tommy Berggren från Öster och hans inträde i laget blev ett rejält lyft. Berggren fick 1991 sällskap av Österkompisen Conny Hagberg i NFF-tröjan. Lasse Johansson, som några år tidigare kommit tillbaka till Nässjöfotbollen efter sina utflykter till Hallby och Myresjö, var tränare tillsammans med Lars-Erik Andersson. Andra starka spelarprofiler under den här perioden var Stefan Ericson, Conny Gustafsson och inte minst Tomas ”Sprech” Erixon som också han kommit hem till mammas gata igen efter att bland annat ha provat på allsvenskt spel i IFK Norrköping.”Sprech” har sedan varit tränare i NFF i olika omgångar och har kommit och gått med varierande resultat på olika nivåer med spel i tvåan, trean och fyran. Debutsäsongen i division 2 innebar att ett nytt seriesystem testades och för NFF:s del blev det 1992 femteplatser såväl i vårserien som i höstserien.

Herrlag Div 2 1992

Satsning på egna produkter
Under fortsättningen av 1990-talet pendlade NFF mellan spel i tvåan och trean. Flera kvalmatcher spelades och det handlade om såväl upp- som nedflyttning. Ibland gick det vägen i positiv bemärkelse men lika ofta slutade det åt andra hållet med negativt resultat. Föreningen lyckades aldrig 
riktigt etablera sig på den högre nivån trots att de tidigare Myresjöprofilerna Thomas Lundgren (tränare), Stefan ”Bua” Alexandersson och Roger ”Gogge” Gustafsson plockats in i föreningen. De stora värvningarnas tid var förbi och i stället blev det 
en satsning på egna produkter. Ungdomsfotbollen hade stegvis växt till sig och flera fina årskullar slogs med de bästa lagen i Småland.Exempelvis P 74-laget som tog hem DM-guldet för 16-åringar och två duktiga juniorlag med födelseåren 1976 och 1977. Flera av de här spelarna bildade sedan stommen i NFF:s seniorlag under flera år framåt. Spelarprofiler som bidragit till NFF:s framgångar genom åren är bara för att nämna några Christian Jadlert, Torsten Åhman, Ulf Jonsson, Peder Holm (tidigare Holgersson), Tony Henningsson, Frank Robertsson, Christian Forsell, Patrik Cantby, Magnus Jansson och Johan Palmquist. Spelare som många trogna supportrar nog minns med glädje. Radarparet Lasse Johansson och Jan-Inge Frii kamperade i flera år ihop som tränarteam och nådde fina framgångar.

 

En höjdare i cupen

En riktig höjdarmatch spelades på hösten 1998 då Kalmar FF slogs ut ur Svenska cupen med solklara 5-1 sedan Ulf Jonsson svarat för tre av målen. Kalmar tog några månader senare steget upp i allsvenskan. I seriespelet nådde NFF en kvalplats till division 2 men laget orkade inte med en bragd 
till utan föll på målsnöret mot Hjulsbro. Året därefter bestod i stort sett hela A-lagstruppen av spelare från Nässjö kommun. Efter att ha blivit fyra, femma och tvåa i division 3 de tre senaste säsongerna var siktet högt inställt och det var avancemang som gällde.Men seriespelet gick tungt och NFF parkerade till slut precis ovanför den negativa kvalplatsen. Det blev dock en ny höjdarmatch i cupen när allsvenska Elfsborg kom på besök till den 16-delsfinal som följde på fjolårets framgång mot Kalmar FF. Den här gången räckte NFF inte till mot det namnkunniga motståndet utan fick se sig utslaget med 1–4. 2000-talet inleddes precis som 1990-talet avslutats med att division 3-kontrakten säkrades med nöd och näppe. Joakim Bromander plockades från Husqvarna FF hösten 2001 och bidrog till en stark slutspurt för laget. Men 2002 orkade NFF inte längre utan efter en riktig mardrömssäsong ramlade laget ur division 3 och för första gången på tolv år väntade nu spel i division 4 igen. Två år senare var dock ordningen återställd och NFF tillbaka i trean igen.

 

Många roliga minnen
Spelarprofilen Peter Jonsson, som 1992 gjorde klubbens första seriemål i division 2, tackade 2005 för sig efter lång och trogen tjänst. Men han har fortsatt i föreningen och har i många år varit ansvarig för seniorfotbollen. – Det finns många roliga minnen att plocka fram. Resorna till bortamatcherna inte minst där Evald och Carina Fransson bjöd på fika. Två eldsjälar som betydde mycket för klubben på den här tiden, säger Peter Jonsson när han minns tillbaka på sin långa karriär. Nu är Peter tillsammans med Johan Palmquist, som även han har en lång spelarkarriär bakom sig, starka ledare inom 
seniorfotbollen. Ytterligare några försök att etablera sig i division 2 har gjorts. Norrmannen Kjetil Johansen bidrog i allra högsta grad till avancemanget 2008. Men besöket i tvåan blev då bara ettårigt och därefter väntade spel i trean igen. Några år senare blev det till och med spel i division 4 igen. Tränarnamn under den här perioden var bland andra Tony Henningsson, Thomas Lövdahl, Thomas Dahlberg och Janne Karlsson. Den tidigare Myresjöprofilen Dejan Prvulovic blev tränare 2012 och då inleddes satsningen uppåt igen. Dejan stannade i fem säsonger och under den här tiden lyfte laget. från fyran till tvåan. En minnesvärd jubileumsmatch spelades 2015 då NFF fyllde 30 år och det kändisspäckade TV-laget drog storpublik till Skogsvallen. Nu är det återigen division 3-spel som gäller sedan först Ninos Thöre och därefter Fredrik Hult på senare år varit tränare. Hult går nu in på sin andra säsong och målsättningen är att återigen få spela division 2-fotboll på Skogsvallen. 

Damlaget 2008

Upp och ner för damerna
För damerna har det också varit lite upp och ner under 2000-talet. Samarbeten med såväl Ormaryd som Fredriksdal har provats med varierande resultat. Ett eget seniorlag sattes på benen igen 2008 och då handlade det om spel i division 5. Den största framgången kom med en andraplats i division 2 
2014. Sedan bar det iväg utför igen och 2018 började man om i division 4. Nu är det sedan några år tillbaka division 3-spel som gäller.
– Vi har många unga och lovande tjejer i vår verksamhet. Tillväxten ser bra ut och jag är optimistisk inför framtiden, säger Per Elofsson som sedan några år tillbaka är ansvarig för damfotbollen. Överhuvudtaget har ungdomsfotbollen lyft i Nässjö FF på senare år. På hösten 2007 startades så arbetet med att bilda en Sport Damsektion. Den fick i uppgift att hitta och bygga en organization kring det nya damlaget. Sport damsektionen bestod av Lars Karlsson, Anders Nyberg, Christer Pettersson och Pelle Elofsson.” Något som också uppmärksammats av Smålands Fotbollsförbund.

 

För Nässjö FF fortsätter den resa som inleddes 1985. Det finns många hållplatser kvar att besöka och tåget rullar stabilt på rälsen. “Under våren 2007 tog NFF:s styrelse ett beslut på att säsongen 2008 skulle man ha ett eget damlag.

 
Huvudsponsor
Våra sponsorer